Määrittämätön naisen hedelmättömyys


                                                 Määrittämätön naisen hedelmättömyys
Varmaan suurin osa tietää ja ne ketkä ei tiedä niin pariskunta voi sanoa kärsivänsä lapsettomuudesta vuoden yrittämisen jälkeen tuloksetta. Tuo aika oli pitkä ja piinaava. Jokainen kierto päättyi aina isoon pettymykseen. Pikku hiljaa takaraivoon hiipi ajatus siitä mitä, jos kaikki ei ole kunnossa? Ajatus oli aika pelottava koska nuorena saa jatkuvasti kuulla sitä, että kyllä tulee helposti raskaaksi ja se on ihan totta moni, nuori tulee helposti raskaaksi. Se vain lisäsi omaa pelkoa siitä, että nyt kaikki ei ole kunnossa, kun tämä ei onnistu.
Vuosi oli ja meni ja vielä vähän päälle. Aloimme Nikon kanssa puhua siitä pitäisikö asiaa alkaa selvittämään. Samaan aikaan luin netistä kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja mikä voisi vialla olla. PCOS? Munanjohtimet tukossa? Endometrioosi? Nikolla kaikki kunnossa? Vaihtoehtoja on monia. Lisäksi törmäsin myös siihen, että välttämättä vikaa ei ole tai sitä ei löydy.
Otin yhteyttä Lahden terveyskeskukseen ja saimme lääkärille ajan noin kuukauden päähän. Lääkäri tutki minut ja puhuimme tilanteesta. Kerroin taustaa, kierto tasainen ja semmoista perus infoa. Niko sai lähetteen Helsinkiin mehiläiseen omiin tutkimuksiin ja yhteinen lähete Päijät– Hämeen keskussairaalaan Naistentautien polille lapsettomuus puolelle.
Minulle soitettiin polilta aikaa noin parin kuukauden päähän. Polilla käytiin tietoja läpi kierron pituutta yleisiä terveystietoja ja kerrottiin, miten edetään. Nikon tulokset olivat tulleet ja helpotukseksi siellä suunnilla kaikki oli mainiosti. Minulle tuli aika labraan ja sovittiin aika gynekologiseen tutkimukseen. Labroissa kaikki ok paitsi minulla todettiin anemia. Ferriittiini arvo oli 10. Ja kilpirauhas- arvo oli vähän niin ja näin onko se hyvä. Ultrauksessa kaikki ok ja verikokein katsottiin, että ovuloin.
Tammikuussa 2018 oli munanjohtimien aukiolo tutkimus (HSSG). Netissä kyseisestä operaatiosta on tuhansia kauhukertomuksia, kuinka se useille sattuu todella paljon ja on muutenkin varsin epämiellyttävä etenkin, jos siellä tukos on. Näiden lukeminen aiheutti aika kovan jännittämisen, mutta pakkohan se oli lopulta uskaltaa tehdä. Tutkimus itsessään ei sattunut ja oli nopeasti ohi. Aukiolo tutkimuksessa ruiskutetaan katetrilla pieni määrä suolaliuosta ja ilmaa kohtuun ja sillä selviää, onko johtimet auki eli siittiöillä mahdollisuus edetä. Munanjohtimet olivat auki.
Lopputulos oli se, että varsinaista vikaa ei löydetty perus tutkimuksissa. Anemiaa ja kilpirauhas- arvoja seurataan. Toukokuussa oli viimeksi labrat, mutta arvo oli noussut vasta 19. Tavoitteena meillä olisi, että ferritiini olisi 50. Polilla oli kesätauko ja meillä on seuraava aika jatkosuunnitteluun 24.8 ensi perjantaina siis jo! Sitä ennen käyn uudestaan labroissa ja todella toivon, että arvo olisi jo saatu nousemaan ja päästäisiin vihdoin eteenpäin. 😊
Tulevat hoidot toki jännittää, mutta enemmän olen kyllä innoissani. Itsellä ei ole enää juuri luottoa luomu tärppäämiseen niin pieni tuki on paikallaan. Jos sinulla on kokemuksia lapsettomuushoidoista, niin saa laittaa viestiä esimerkiksi sähköpostiin. Kuulisin mielelläni tarinoita hoidoista ja saitko niillä toivotun lopputuloksen. Ja jos on mitä vain kysyttävää niin kysy pois mielenpäältä.
Polilla on maailman ihanimmat hoitajat ja lääkärit. Vaikka olen nuorin ”asiakas” en koe, että ikäni puolesta minua olisi kohdeltu mitenkään eri tavalla ja kaikki ajatkin ovat tulleet paljon nopeammin mihin olin varautunut. Päivitän blogiin sitten kuulumisia, miten tämän asian kanssa lähdetään etenemään.
Huom! Kaikilla hoidot ei mene ihan saman kaavan mukaan ja varmasti on ihan paikkakunta kohtaista, miten tehdään ja mitä. Enkä myöskään ole lääkäri vaan yritän oman kokemuksen pohjalta kertoa asioita.

Kommentit

  1. Mua kyl sattui aukiolotutkimus niinku kovat menkkakivut mut sit meni pois mut oli aluksi tosi tukalaa. Meilläkin on määrittelemätön lapsettomuus syytä ei löydy meillä ei tota ferritiini arvoa oo koskaa katottu. Hemoglobiini on aina ollu just siinä rajalla 117-120. Kevyemmissä hoidoissa oon käyny ilman tulosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi.. Olen joo kuullut, että monille tekee todella kipeeää tuo. Aika jännä,kunka moni joutuu tuon ferritiinin kanssa tappelemaan, että sitä seurattaisiin koska se vasta kertoo mikä rauta varaston tila on. Itselläkin on hemoglobiini ollut koko ajan hyvä mutta tuolla näki et rauta varastot tyhjänä.

      Poista
    2. Ite oon julkisella puolella mut oon aatellu voiko tota ferritiiniä tutkia yksityisellä ku meillä on hoidot ollu tauolla tovin ja ois kiva tietää se.

      Poista
    3. Ymmärtääkseni kyllä voi pyytää tutkimaan ferritiinin yksityisellä. Voi olla jopa helpompi, kun osa lääkäreistä katsoo vain hemoglobiinin mikä ei vielä kerro tarpeeksi. Jos teillä on tarkoituksena jatkaa hoitoja sitä en tiedä mitä sanovat sieltä sitten, mutta luulisi, että verikokeet saa ottaa muualla kun ei ole varsinainen hoito. Hoitojan ei ilmeisesti ihan ristiin rastiin sovelleta yksityisen ja julkisen välillä.

      Poista

Lähetä kommentti