Avautuminen blogista ja bloggaamisesta



Tänään puhutaan vähän blogista ja sen luomista paineista. Alkuun ajattelin, onko järkevä kirjoittaa tämmöistä tekstiä, kun blogi on ollut pystyssä vasta vähän reilu 2kk. Tulin siihen tulokseen, että miksikä ei ja kiinnostava nähdä esimerkiksi vuoden kuluttua onko paineet yhä samat vai jotenkin muuttuneet. Nuorena luin paljon erilaisia blogeja ja sitten oli pitkä tauko, ettei aktiivisesti ainakaan ketään tullut seurattua. Tänä aikana on blogi maailmaan tullut iso ero, kuten myös sosiaaliseen mediaan muutenkin. Ennen tekstejä saatettiin kirjoittaa puhelimella, ei ollut välttämättä valokuvia monessakaan postauksessa tai jos oli, laatu oli, mitä oli. Ihmiset kirjoittivat mitä mieleen tuli ja se oli siinä. Tein hieman taustatutkimusta ennen kuin perustin blogin ja luin monia juttuja siitä minkälaisen blogin tulisi oikein olla. Lista ja ohjeet toisti toinen toisiaan: paljon hyvä laatuisia kuvia, persoonan kannattaa antaa näkyä paljon, aktiivinen täytyy olla, teksteistä pitää lukijan hyötyä tai sen pitää olla viihdyttävä. Näin niin kuin tiivistettynä.
Aloita siinä sitten rennosti vain kirjoittelemaan, ilman kameraa, hauskoja juttuja eikä puolestakaan mun teksteistä ole varsinaista hyötyä lukijalle. Halusin kuitenkin aloittaa blogin ja ajattelin, että ehkä tässä oppii matkan varrella, kuinka tämä homma toimii. Tämä postaus on mun 20 teksti ja itse kirjoittaminen mielestäni luonnistuu aina helpommin ja helpommin. Pidän tekstit tarkoituksellisesti tietyn mittaisena ja enää ei tarvitse samalla tavalla kuin ihan alkuun jännittää tuleeko riittävästi tästä aiheesta juttua. Myös itse postauksen julkaiseminen on vähemmän jännittävää hiljalleen.  Aika aihe kohtainen kylläkin, mutta kirjoitan ajatuksiani vain ylös ja yhtäkkiä ne ovatkin kenen tahansa luettavissa. Osa aiheista on aika arkoja ja silloin on läsnä myös oman lainen jännitys siitä, osaako ihmiset lukea sen oikealla tavalla. Vaikka kirjoitan surullisia ja negatiivisia fiiliksiä se on osa päivää ei koko totuus.

Mulla on puhelimessa muistio, missä on postaus ideoita ja sinne aina kirjoitan, kun mieleen tulee uusi idea. Kaikki ideat eivät ole aina heti julkaistavissa. Kuten nyt minulla olisi idea kameran edessä olosta ja kuinka olen tarkoituksella siihen opetellut. Tätä postausta en saa kirjoitetuksi ennen kuin joku ehtisi minusta ottaa haluamani kuvat. Kuvat ovat myös yksi asia, joka minua askarruttaa blogissa. Haluisin enemmän arki tilanteiden kuvia blogiin eikä liikaa ottamalla otettuja kuvia. Kameraa minulla vielä ei ole, joten myös laatu on paljon heikompaa kuin mitä tahtoisin.
 Yritän lukea paljon muiden blogeja ja oppia mitä kaikkea tekstiin voi luoda. Monesti vain tulee semmoinen olo, että selaan muiden hienoja taideteoksia samalla kuin itse tuherran jotain epämääräistä. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja ei kai minulta tämän parempaa voi olettaa, kun tässä vasta opettelen. Koitan tässä itseäni siitä paljon muistuttaa, että en minä oikein voi olla samalla tasolla ja yhtä hyvä kuin moni muu, joka on tehnyt tätä jo kauan. Liikaa ei kannata vertailla, mutta yritän kuitenkin muiden blogeja selaamalla hieman tästä jotain oppia. Ja löytää oman juttuni.
Yksi asia mikä mua välillä mietityttää blogi maailmassa on tämä, kun puhutaan, että kannattaa olla aktiivinen, jotta lukijat eivät eksy muualle. Korvaako määrä laadun? Monenkaan, joka kirjoittaa melkein päivittäin tekstistä ei saa kuvaa, että se olisi jotenkin väkisin väännetty, mutta olen kyllä törmännyt aina silloin tällöin niihin, että tekstistä saa kuvan, että nyt on vain pitänyt saada jotain pihalle. Se on ollut vähän pohdinnan paikka, että pitääkö vain kaikesta mahdollisesta taivaan ja maan välillä keksiä juttu, että on aktiivinen, vaikka jokainen teksti ei niin kovin merkityksellinen olisikaan.

Toinen mikä on, varmaan monella aloittajalla mielessä on loogisesti se, kuinka blogiin saa lukijoita. Itseä tämä tietysti myös koskettaa koska blogilla ei ole selvää lukija kuntaa. Saan jokaiselle tekstille kyllä lukijoita, mutta en aktiivisia seuraajia. Yksi keino mihin olen törmännyt, on ollut se, että kommentoi muiden blogeihin ja jättää linkin omaan blogiin. Ihan hirveästi en ole tätä testannut koska kukaan iso bloggaaja ei ikinä vastaa enkä ole sen huomannut tuovan enempää porukkaa blogiin. En sitten tiedä pitäisikö olla jokaisen tunnetun blogiin kommentoimassa ja jokaiseen postaukseen, että tämä toimisi. Toki varmasti yksi syy on se, että pitäisi opetella luomaan sisältöä, joka hyödyttää lukijoita. Kai sitä oppii hiljalleen, että mitä semmoinen sisältö sitten voisi olla. Ainakin olen yrittänyt luoda kuvaa itsestäni ja millainen tyyppi tekstin takana on. Olen käsittänyt, että blogiin, kun löytyy aktiivisia lukijoita heitä myös kiinnostaa reaaliajassa lukea bloggaajan kuulumiset. Minä kerron aika aktiivisesti ja avoimesti kuulumisia, enää puuttuvat vain aktiiviset seuraajat. Ymmärrä, että blogeja tehdään jonkun lähteen mukaan jopa 500 uutta blogia viikossa. Eli näkyville pääseminen ja kilpailu on kovaa. Täytyy vain jatkaa tätä aktiivista lörpöttelyä ja toivoa, että se ennemmin tai myöhemmin tuottaa tulosta.
Paljon on puhuttu tästä, että pitää olla aktiivinen ja se on kyllä semmoinen asia, mikä on mielenpäällä aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä. Onko mulla valmista ideaa, mistä keksin semmoisen, kannattaako julkaista kuinka usein vai aina kun tekstiä syntyy. Yleensä kävely lenkeillä pohdiskelen asioita ja toivon, että jostain ajatuksesta syntyy teksti. Kuten eilen ei tullut ideoita minkä pystyisi luomaan ja pientä ”stressiä” tästä aktiivisuuden pakosta ja sieltähän se idea syntyi tähän tekstiin. Blogini on lifestyle blogi, mutta matkassa kulkee mukana lapsettomuus teema. Vaikka tuon lifestylen tittelin alle mahtuu oikeastaan ihan, mitä tahansa en tiedä onko blogi liian epäselvä, jos se on täysi sekametelisoppa. Voinko kirjoittaa hyöty tekstinä, vaikka hyvän ruoka ohjeen, seuraavana päivänä suosikki meikkejä, sen jälkeen lapsettomuus asiaa ja jotain muuta tämän jälkeen? Blogissa saattaa olla lukijoita, joita esimerkiksi kiinnostaa vain lapsettomuus aiheiset postauksen, mutta mitä muille. Kaikkea ja kaikesta vai pysyä joissain tietyissä raameissa?

Torstain kunniaksi avautumista blogista ja bloggaamisesta. Olisi huippua, jos jollain olisi vastausta minua askarruttaviin kysymyksiin. Ja jos haluat mun tekstejä lukea jatkossakin muista esimerkiksi https://www.blogit.fi/eksynyt-haikara sivustolla käydä laittamassa tämä blogi seurantaan. Se olisi minulle iso juttu ja helpottaisi kirjoittamista, kun on joku sitä selvästi odottamassa.

Kommentit