Katsaus lapsettomuushoidoista

Tässä välissä voisin kerrata meidän tilannetta blogin puolelle. Menen itsekkin niin kuukausi ja kierto kerrallaan ettei pysy kartalla milloin on tapahtunut mitäkin. Totta puhuen en myöskään välitä ajatella meidän tilannetta ns. kokonaisvaltaisesti. Monihan tietää kierrolleen ja päivälleen koska on aloitettu yrittämään ja monesko yrityskerta on menossa. Mua itseä jotenkin ahdistaa se ajatus, että alkaisin laskeskella tarkkaan kuinka kauan tämän vauva projektin parissa on aikaa tarkalleen mennyt. Mulle tulee semmoinen olo aina kun mietin, että tässä on mennyt tämä ja tämä tovi niin se, ettei tämä voi mitenkään ikinä onnistua. Onhan tässä näin monta epäonnistunutta kiertoa välissä jo. Sen takia en niin tarkalleen ota puheeksi näitä tai koe, että on muidenkaan asia tietää ihan kaikkea tarkalleen. 

Tammikuussa 2018 oli aukiolotutkimus. Siitä olen muistaakseni aiemminkin puhunut. Kauhusta kankeani sinne menin koska netti on täynnä kauhuskenaario tarinoita, mutta molemmat munatorvet olivat auki eikä tutkimus tuntunut perus sisätutkimusta kummemmalta. Samaan aikaan oli tehty jo sperma-analyysi Helsingissä. Alkuun itseasiassa meille tuli kotiin tuosta nuo tulokset ja me tietysti tulkittiin ne aivan päin mäntyä. Eihän niistä numeroista ottanut mitään tolkkua ja luultiin, että tulos oli tosi huono. Lääkärissä sitten käytiin se läpi ja selvisi, että tulos oli aivan priimaa ja siinä ei ainakaan vikaa löydy. Siinä sitten oli tehty kaikki perus jutut, labrat, aukkari, sperma-analyysi ja sisätutkimus. Kaikki ok ja mitään ei löydy mistään. Muistan, että se oli toisaalta todella helpotus, mutta toisaalta toi paljon epävarmuutta tilanteeseen. Tuntuu mahdottoman vaikealta lähteä korjaamaan jos ei varsinaisesti ole mitään korjattavaa. 


Mulla todettiin tuolloin myös anemia ja rautavarastot oli aivan finaalissa. Ferritiinin olisi hyvä olla vähintään 50 kun alkaa raskautta yrittämään mun arvo oli muistaakseni 10. Aloitin syömään rautaa ja sovittiin, että yritetään saada arvoja ylöspäin nyt alkuun. Kuuleman mukaan jopa moni on pelkästä raudasta saanut avun, kun ei ole tärpännyt. No raudan suhteen tilanne se, että tuossa toivotussa arvossa ei olla vieläkään koska arvo nousee jostain syystä lievästi sanottuna hitaasti. Tänä vuonna olen pitänyt vähän taukoakin siitä, kun alkoi ärsyttämään se, ettei mitään tapahdu. Nyt on myös kokeilussa se, että syön rautaa vain joka toinen päivä jos se imeytyisi paremmin. 

Palataan viimevuoteen. Tuli kesätauko ja sovittiin, että aloitamme kevyet hoidot kesän loputtua. Eli elokuussa. Silloin meillä oli taas käynti ja aloitin syömään letrozol (keltarauhashormoni) lääkettä. Letrozol kypsyttää munarakkulaa ja parantaa limakalvon paksuutta.
Mulle määrättiin 6 kiertoa tuota lääkettä. Osa syö vähemmän ja osa jopa enemmänkin. Itse sain käsityksen, että tuossa ajassa jos letrot tuo tärpin jos ovat tuodakseen. Söin ensimmäisen kuurin ja oli ultra. Hyvin toimii jopa liiankin. Oli kypsyttänyt kaksi munarakkulaa. Raskautta ei siitä kierrosta alkanut kuitenkaan. Jouduin pitämään välikierron, kahden munarakkulan takia. Marraskuussa sitten oli toisen kuurin vuoro ja tein positiivien raskaustestin 6.12. itsenäisyyspäivänä. 


Tammikuussa 2019 tuli sitten keskenmeno. Vuoto kesti melkein kuukauden ja vuodon loputtua noin viikon päästä alkoi kuukautiset. Olin ollut poliin heti yhteydessä ja sain ohjeeksi pitää yhden välikierroin. Kävin jälkitarkastuksessa ja kaikki oli ok. Sovittiin, että tulen vielä käymään ennen kuin aloitan letrot uudestaan. Odotin, että kuukautiset alkoi ja sovittiin taas ultra. Ultrassa löytyi kysta ja lääkäri näki parhaaksi aloittaa letrot vasta seuraavassa kierrossa. 


Huhtikuussa sitten sain vihdoin aloittaa taas letrot uudestaan. Kävin vielä kerran ultrassa kuurin syötyä ja nyt ei ollut kypsynyt kuin yksi munarakkula. Mikä tarkoitti sitä, ettei taukokiertoja tarvinnut syödä enää kuurien välissä. 

Nyt sitten kesäkuussa on menossa kolmas letrokierto kp 12. Jos ei tästä tule tärppiä niin on vielä yksi kierto tällä menetelmällä. Kauheasti ei ole kyllä uskoa tähän enää. Vaikka yksi plussa on saatu niin silti tuntuu, että olisi tämä jo näillä uudestaan onnistanut jos näin kävisi. Mutta toivotaan parasta ja kaikki on vielä mahdollista. Joka tapauksessa poli on nyt kesätauolla eikä hoidot etenisi niin aivan hyvin voidaan katsoa tämä keino loppuun asti. Nyt olen tunnollisesti syönyt taas foolihappoa ja rautaa. Pää ei auta kun pitää kylmänä ja tehdä elämässä muutakin. 


Tätä meidän samalla "pitkää" ja lyhyttä taivalta kun tässä kertaa niin huomaa, että vaikka lopulta on tapahtunut hirvitän vähän niin aikaa saa kulumaan kyllä aika kiitettävästi.  Ja toki julkisella kun ollaan niin aikatauluihin ei voi itse mitenkään vaikuttaa. 

Tässä nyt tiivistelmää tähän mennessä tapahtuneista hoidoista ja muista käänteistä. Toivon niin ettei tämä lista enää jatkuisi kauhean pitkälle. Vaikka toisaalta jostain vinkkelistä ollaan ihan alkumetreillä tässä hommassa.


Jos täällä on muita hoidoissa olevia tai olleita niin kommentoikaa ihmeessä millä aikatauluilla olette edelleen ja onko kaikki edenneet suunnitelman mukaan? 

Kommentit