Miten postaukset rakentuu?

Alussa, kun aloitin kirjoittamaan blogia kovasti tuli mietittyä miten rakentaa tämä oma blogi ja sen sisältö. Olen aiemminkin maininnut siitä, että punaisen langan rakentaminen ei todellakaan ole mun vahvuuksiani. Ajattelin, että alan vain kirjoittamaan ja ehkä siinä oppii jotain matkan varrella. Oppiminen on vielä hyvinkin kesken, mutta olen huomannut, että pyrin kirjoittamaan selvällä kaavalla kuitenkin. 

Mulla on lifestyle blogi mikä nyt on aika laaja käsitys. Tämän kategorian alle menee niin laajasta skaalasta blogeja kun jaksaa keksiä. Monella sivustolla sanotaan, että blogi on helpompi saada näkyviin, kun on edes jokin päälinjaus ikään kuin teema. Mun blogin teema selvästi on lapsettomuus. Se on mun pääaihe minkä ympärille on tullut blogin nimi Eksynyt Haikara ja siihen liittyvät pääaihe postaukset. 



Kuitenkaan en itse jaksa kirjoittaa pelkästä pääaiheesta ja myös tykkään seurata blogeja joissa on lisäksi muuta sisältöä. Sen mukaan myös itse kirjoitan täytepostauksia pääaiheen ympärille. Esimerkiksi vähän sarja tyyppisesti postauksia, kuten kauneus hömppää tai mikä tahansa muu tiettyyn aiheeseen liittyvä useampia tai jatkuva postaus. Lisäksi tykkään näistä "tutustu minuun paremmin" postauksista joiden avulla pääsee paremmin käsiksi blogin kirjoittajaan. Ja erilaisia haasteita olen myös muutaman kirjoittanut ja ne on kanssa helppo lähestymistapa tutustua kirjoittajaan. En sitten tiedä olenko vain utelias itse, mutta kun lukee joidenkin blogeja joista ei saa mitään tarkempaa kuvaa ihmisestä niin mua alkaa kiinnostaa se kirjoittaja itse aiheen lisäksi. Kai sitä haluaa luoda jonkunlaisen mielikuvan kirjoittajasta. 

Blogiin olen halunnut tuoda myös ihan tavallista arkea esille. Monesti ne postaukset voi olla tylsiä koska perus arjessa ei ihmeitä tapahdu, mutta musta on tärkeä nähdä, se, että on muutakin elämää ja ajattelemista kuin lapsettomuus. Voisi kai sanoa, että tutustuu ensin siihen millaisista kirjoituksista itse pitää ja lähtee luomaan omaa tekstiä sen pohjalta. Eikä liikaa mieti, että mikä postaus on in ja mikä taas ei niinkään. 



Sitten on myös postauksia aiheista, mitkä sattuu olemaan sillä hetkellä pinnalla. Kuten vaikka ilmastonmuutos, armeija tai kouluun hakeminen. 

Toki myös blogia kirjoittaessa on hyvä miettiä kenelle sitä kirjoittaa? Näin on helpompi miettiä sisältöä kun pystyy hieman hahmottamaan kuka siitä saattaisi kiinnostua. Itselle tämä on hieman hakusessa koska tuntuu, että osa postauksista olisi enemmän myös nuorille tai minua nuoremmille ja taas osa hieman vanhemmalle porukalle. Ainoa selvä linjaus minkä uskoisin blogissa olevan on, että voisin kuvitella lukijoiden olevan pääosin naisia. 

Yksi asia mikä postauksien kirjoittamisessa auttaa on aiheiden miettiminen etukäteen. Mulla jos ei ole aiheita valmiina iskee todella helposti paniikki, että jos en keksi mitään kirjoitettavaa. Näinkin välillä on, mutta yleensä pyrin siihen, että aiheita olisi valmiina. Tällä hetkellä blogipostaus ideoita on seitsemän valmiina. Puhelimessa on muistioissa otsikoilla aiheet. Ja vihkoon vielä hahmottelen lisää ranskalaisilla viivoilla sisältöä ja asioita ylös mitä pitää muistaa kirjoittaa. Sitten itse kirjoittamis- prosessi on paljon nopeampi kuin ajatustyötä on tehnyt jo etukäteen. 



Kaikissa blogialustoissa on varmasti tarjolla jonkun näköinen tilastoseuranta minkä avulla voi seurata vaikka ja mitä. Bloggerilla on myös, ei mikään niin hyvä kun voisi olla vaikka maksullisella alustalla. Kuitenkin pystyy seuraamaan jokaisen postauksen lukijamäärää ja tätä ei nyt välttämättä kannata kytätä jatkuvasti, mutta sitä kautta on helppo huomata mikä lukijoitasi kiinnostaa ja mikä ei. Esim. mulla lapsettomuusaihe on selvästi aina luetuin. Mikään järkky ero ei ole muihin postauksiin verrattuna, mutta ero kuitenkin. 

Yksi tärkeä osa postausta on kuvat. Ne tuo postaukseen sitä jotain ja myös kuvien kautta pystyy välittämään erinäisiä asioita. Blogi kuvien avulla on monesti myös "helppolukuisempaa", kun ei ole vain pelkästään kauhea läjä tekstiä vaan ikään kuin taukoa asioiden välissä. Kuvien avulla pystyy luomaan teemaa yksittäiseen postaukseen. Ja kuvien avulla samantyyppisiin teksteihin saa luotua eroja. Esimerkiksi johonkin postaukseen sopii hyvin mustavalkokuvaa ja toiseen taas todella värikästä kuvaa. Kuvia kannattaa myös vähän sommitella, että sävyt ovat suurin piirtein yhtenäisiä ja sopivat myös itse tekstiin. Kuvissa voi olla myös jokin aihe teemana esim. kukka tai eläin painoitteinen. Mulla itsellä ei ole joka viikko  joku mua joku kuvaamassa ihan arki jutuissa ja siksi jokaisessa postauksessa ei ole lärvi kuvia. Itse käytän myös pixapay sivustoa mistä saa käyttää kuvia. Kuvia kannattaa selailla ja kokeilla vaihtoehtoja mikä näyttäisi sopivalta. Pyrkii siihen, että kuvat ei ole liian irrallisena tekstistä ja luo vaikutelman ,että juuri kyseiset kuvat on valittu eikä vain satunaiset sattuneet silmille.



Tässä nyt pieni katsaus siitä, miten on huomannut itse blogiani rakentavan. Minulla ei ole mitään tarkkaa suunnitelmaa, missä järjestyksessä julkaisen, mutta yleensä se yksi tai kaksi kevyempää postausta ja sitten pääaiheen pariin ja sitten toisinpäin. Varmasti tämä blogin rakenne muuttuu sitä mukaan kuin kirjoittaa. Yritän pitää blogia joidenkin näkymättömien raamien sisällä. Sillä vaikka lifestyle kätkee alleen about kaiken olisi se ehkä hassu tehdä yksi postaus jostain mikä ei millään tasolla liity mihinkään muuhun blogin sisältöön. Pysyisi blogissa joku selvyys minkä aiheiden ympärillä suurin piirtein pyöritään. Ja kirjoitustyyliä on niin monta kuin kirjoittajaakin. Tässä vain omani ja yksi esimerkkivaihtoehto. 

Kommentit

  1. Itse kirjoitan blogia vain itselleni ja aina tietystä aiheesta. Plussaa sitten toki, kun sitä luetaankin. En myöskään itse oikein jaksa seurata sillisalaattiblogeja, vaan nimenomaan enemmän yhden aiheen blogeja riippuen siitä mikä mielenkiinnonkohde mulla kulloinkin on. Etenkään lifestyle-blogit ei juuri iske, ehkä tuntemattomien elämä ei loppupeleissä niin kiinnosta, muuta kuin tietyin aihepiirein, jotka koskettaa itseäkin. Sun blogia seurailen lapsettomuusjuttujen takia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ymmärrän näkökulman! Lifetyle on just helposti tosi laaja et varmasti just on usein niin et jokainen löytää niistä ne omat aiheet mitä sit vaan seuraa just ☺️

      Poista

Lähetä kommentti