Korona pysäytti lapsettomuushoidot Suomessa

Elikkäs meillä oli maanantaina 16.3 IVF info. Käyntiä oli odotettu pitkään, mutta samana aamuna luin jo Facebookista, että joillekin oltiin sanottu hoitojen nyt peruuntuvan. Eli tähän mahdollisuuteen oltiin osattu jo varautua.

Viikonlopun yli me jännitettiin ensimmäisenä sitä, että perjantaina oli vähällä jo peruuntua koko info käynti. Syy tähän selvisi eli HUSsin lääkäri olisi aluksi halunnut tehdä tuon infon meille mun syömishäiriötaustan vuoksi. Onneksi oli tullut toisiin ajatuksiin. Ja oltiin ihan yhteisymmärryksessä tämän suhteen, että jatketaan kuten pitikin. Ja menneiden annetaan olla menneitä. Päksi pahoitteli kovasti HUSsin toimintaa koska siinä oli käynyt kömmähdys, että meille tuli se kirje mutta päksiä ei oltu informoitu millään tavalla. Sanottiin ettei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta kun tämmöistä heidän kanssa käy.

Kuitenkin kuten olikin arvuuteltu jo niin IVF hoitoja ei aloiteta. 16.3 on tullut ylemmältä tahdolta (ESHRE) ohjeistus olla aloittamatta uusia hoitoja, osa hoidoista myös keskeytettiin ja alkionsiirrot peruttiin.

 Onhan tämä erittäin valitettavaa, mutta täysin perusteltu päätös. Totta kai harmitus on suuri, ja voi joutua syksyyn jopa odottelemaan. Mitään muitakaan hoitoja esim. letroja en saanut koska nyt ei tekemällä tekeydytä raskaaksi. Osa käsitti tämän nyt myös väärin, että on varma, että korona on vaaraksi sikiölle. Tämähän ei ole varma eikä myöskään se, että se ei olisikaan vaaraksi.

Koen, että tässä oli vaakakupissa kaksi asiaa. Yksi joko hoidot olisi tehty ja pahimmillaan korona vaikuttaisi raskauteen (keskenmenoriski, kehityshäiriöt)? Tai sitten odotan turvallisempia aikoja ja voin paremmilla mielin nauttia raskaudesta. Vaikka tätä ohjeistusta ei olisi tullut Suomeen olisin tähän jälkimmäiseen päätynyt aika varmasti kuitenkin. Suomessa (kai?) raskautta ei luokitella vielä riskiryhmään, mutta monessa muussa maassa luokitellaan ja raskaana olevien karanteeni aika on paljon pidempi ja muutoinkin ajatus tästä hieman erilainen. 

Maanantaina pidettiin kuitenkin se info ja käytiin tuleva hoito läpi sekä kirjoitettiin hoitosuostumukset. Eli luvat ivf hoidolle, alkioiden pakastukseen, säilytykseen (5v). Maaliskuun kuukautisista käyn verikokeissa vielä ottamassa laajasti näytteitä valmiiksi. Huhtikuun kuukautiset ilmoitan polille ja katsotaan korona tilanne silloin uudestaan. Käyn läpi tarkemmin sitten meidän ivf suunnitelmaa kun se tulee ajankohtaiseksi.

Kaikkeen mahdolliseen on tässä projektissa on kyllä varautunut, mutta ei ihan tämmöiseen! Fiilikset on ihan ok koska musta tää on ihan hyvä päätös kuitenkin. Ja se, että oltiin pelätty voiko meidän hoidot siirtyä tuon Tilkan lääkärin takia joka olisi ollut aivan käsittämötän päätös. Siihen nähden tässä viivästyksessä on joku järki sentäs. Toki jos hoidot alkaa vasta vaikka elokuussa niin onhan se 8kk odottelu aivan hirvittävän pitkä. Kesätauko on siis välissä juhannuksesta elokuun alkuun. Jopa ehkä vähän hassua, mutta vertaistukea saa ainakin hyvin tässä hetkessä kun todella moni on samassa jamassa. Parista olen kuullut joilla olisi hoitoja vielä tällä viikolla. Entiedä kun tuo on "vain" suositus, että millä kriteereillä jotkut sitten näitä hoitoja yhä tarjoaa. Toki se on jokaisen omalla vastuulla nyt raskautua mahdolliset riskit tiedostaen.

Haluan vielä toivottaa kauheasti tsemppiä muutenkin tähän elämäntilanteeseen kaikille. Ja erityisesti jaksamisia kaikille joilla nyt meni hoitosuunnitelmat ihan uusiksi. Noudetaan ohjeistuksia jotta pääsemme tästä viruksesta eroon niin pian kuin mahdollista. Tämä epävarmuushan on inhottavaa kun ei tiedä päivämäärää eikä edes kuukautta koska voidaan jatkaa. Nyt täytyy keskittyä omaan hyvinvointiin ja meillä on ikään kuin lisäaikaa tässä maksimoida oman kehon ja mielen valmiutta tulevaan. Tähän liittyen eilen tuli Instagramissa vastaan @balancecoaching_  ilmainen webinaari hedelmällisyyden luonnollisesta lisäämisestä. Tähän aion osallistua. Valitettavasti tämä oli jo ehtinyt täyttyä, mutta varmasti tallaisia tulee lisää jos ja kun kysyntää löytyy. Käykää toki ottamassa Jennikan tili haltuun.

Kommentit